developingidea

Web trendek 2013

A trendek és a divatok folyamatosan változnak, a folyamatos változás természetesen jelen van a weben is. Ha megjelenésünkben szeretnék frissek és versenyképesek maradni, akkor fontos követnünk ezeket a trendeket.

Ha példát szeretnék mutatni az előzőekre, akkor nem is kell túl sokáig keresgélni, elég ha megnézzünk pár frissebb magyar példát:

http://444.hu
http://atv.hu
http://origo.hu

Az alábbiakban igyekeztem ezekből a főbb újdonságokból szemezgetni


A tartalom legyen az első

A tartalom funkcionalitás szempontjából jól szervezett, könnyen átlátható, minimalista legyen. Sok korábban megszokott funkciót hanyagolva, esetleg leegyszerűsített formában megtartva.

 

Responsive design

A mobil eszközök fejlődésével új web látogatói minták jelentek meg a felhasználók eszközeit tekintve. Előtérbe került a mobilos böngészés, és fontosabb figyelmet kaptak az érintőképernyős eszközök jelentősége. Fontos ezen eszközökre optimalizált oldalak fejlesztésére is időt fordítani. Ennek a kiszolgálására hivatott a responsive megjelenés, mely minden eszközön és felbontáson működik. Tervezésnél fontos odafigyelnünk a betöltési sebességre, olvasható betűméretekre, és funkcionalitás szempontjából a 'fat-finger' problémára is.

 

Tipográfia és harmónikus színek

A nagyobb címsorokkal és szövegekkel kell számolnunk. Ennek a kiszolgálást a @font-face teszi lehetővé, így behívva az egyedi betűtípusokat.
Eltűntek a texturált grafikai elemek, az egyszerűbb-, harsányabb színek, és kevesebb színátmenet lett a jellemző. (A témakörhöz kapcsolódik a flat design, melyet a jelentősége miatt külön kerül megemlítésre.)

 

Flat, "lapos" design

Kifinomult, harsány, mégis egyszerű, jövőbeli modern design előszele. A sorban elsőnek tekinthető a Windows 8 kezelőfelülete, mely letisztultságában mindenképpen iránymutató volt. Napjainkban ezt a trendet követte az iOS új hetes verziója, mely szakít a korábbi textúrákkal, egy sokkal minimalistább összkép jegyében.

 

Parallax

Görgetés közben más ütemben gördülnek a szemünk elé, mint a többi tartalom. Az oldal különböző tartományaiban begördülő tartalom sokkal figyelemfelkeltőbb (wow érzés), ezzel adva dinamizmust a tartalomnak. Előszeretettel használják az egy oldalból álló weboldalaknál.

 

Kinyírtuk a flash-t

Sokak korábban csak az internet mételyének tekintették, mint egy felturbózott videó. Hátrányai többek közt a lassúságában és a keresőmotorokból való kizártságából fakad, hiányos támogatottsága. A technológia memóriaigényes futása miatt a mobil eszközökből már kikerült a flash támogatása (iOS sosem támogatta, az Android 4.1-re nem érkezett hivatalos verzió, és megszűnt a korábbi verziók fejlesztése). A funkciók kiváltását a HTML5/CSS, JavaScript megoldások váltották fel.

 

Webappok

A legtöbb online szolgáltatás a natív app mellett külön mobilos oldallal rendelkezik. A böngészési szokásoktól függ ennek létjoga.

-->
süti beállítások módosítása